Liptov je veľmi známa oblasť Slovenska a hneď nám pripomína salaše, bačov, ovce alebo aj iné typické veci, ktoré nás spájajú s touto oblasťou. Nájdeme tu krásnu nezabudnuteľnú prírodu, kopce, hory a štíty, kde sa nachádzajú bohaté pastviny s domácimi aj divokými zvieratami, krásne husté lesy, očarujúce skalnaté hrebene hôr. Keď to všetko vidíme z určitej vzdialenosti, pred očami sa nám vytvárajú krásne neopísateľné scenérie prírody, ktoré nás ako magnet ťahajú do tejto oblasti.                                                                      

V dolnej časti Liptova sa nachádza okresné mesto Ružomberok, ktorá sa rozprestiera pri diaľnici D1 Bratislava – Košice. Mesto so svojou polohou je určené pre turistiku, kde okrem krásnej prírody v okolí nájdeme veľa turistických lákadiel, kultúrne pamiatky, kúpele a iné ďalšie zaujímavosti. V našom článku chceme priblížiť prečo je Ružomberok tak prepojený s turizmom.

Aká bola dávnejšia história mesta?

Územie dnešného Slovenska, podľa archeologických vykopávok, bolo obývané už v dávnej minulosti pred pár tisícmi rokmi, čo svedčí o tom, že tu boli dobré podmienky pre život. Ružomberok po nemecký Rosenberk, po maďarský Rózsahegy, založili Sasovia v 13.storéčí, ktorých tu usadil uhorský kráľ. Nemecké meno mesta v písomných zdrojoch sa nachádza od roku 1332 a titul výsady mesta Ružomberok získal v roku 1318. Mesto prosperovalo a rozvíjalo sa do roku 1390, kedy kráľ Žigmund daroval mesto likavskému panstvu. Neskoršie sa mesto mohlo spoliehať len na vlastnú šikovnosť, aby sa ďalej rozvíjalo.

Dnešný Ružomberok je okresným mestom na Liptove s dobre rozvíjajúcou infraštruktúrou, školstvom, priemyslom, zdravotníctvom a službami. Nájdete tu všetko čo je potrebné pre obyvateľstvo. Ružomberok a turizmus je úzko spojené, o tom svedčia aj investície do cestovného ruchu nielen v meste  ale aj v širokom okolí. Investície do oblasti turistiky smerujú do výstavby kvalitných reštaurácií, hotelov, ubytovní a apartmánov, do infraštruktúry na výstavbu a opravu ciest vrátane turistických, do opravy a rekonštrukcií kultúrnych pamiatok a neposlednom rade aj do výstavby rôznych turistických lákadiel. Toto všetko potrebuje obrovské investície, ktoré sa dajú zvládnuť len v úzkej spolupráci vedenie mesta, podnikateľov s využitím všetkých finančných zdrojov, ktoré sú k dispozícii, vrátane európskych peňazí.

Historické kultúrne pamiatky mesta sú známe v širokom okolí, o tom svedčí aj záujem turistov aj zo zahraničia. Mestská radnica je dvojpodlažná budova, má štvorcový tvar, obsahuje aj vnútorné nádvorie a má aj rožnú vežu. V roku 1936 budova bola upravená do dnešného stavu.                                                                 

Ďalšími významnými kultúrnymi pamiatkami sú Piaristický kláštor, Synagóga, Evanjelický kostol, a Kaštieľ sv. Žofie. Tieto, ale aj ďalšie významné kultúrne pamiatky mesta Ružomberok čakajú na objavenie s turistami a je len na Vás, kedy ich objavíte a obľúbite.